Gletsjerwater uit IJsland

Duizenden jaren geleden, toen milieuvervuiling nog niet bestond, vormde er ijs bovenop de bergen van IJsland. Het gletsjerwater van skyn ICELAND komt daar vandaan, uit de prehistorische Blauwe Bergen waar regen en sneeuw omgezet zijn tot puur wit ijs. Elke IJslander zal je vertellen dat het honderden jaren duurt voor dit water door een natuurlijk filterproces gaat. Als het ijs door de tijd heen smelt en geleidelijk de berg af stroomt, wordt het gefilterd door dikke lagen lavasteen en sijpelt het de grond in waar het mineralen opneemt uit de vulkanische bodem. Daarna vloeit het over in natuurlijke, ondergrondse reservoirs.

Vandaag de dag stroomt het water van skyn ICELAND in een door de overheid beschermde natuurlijke bron in een eeuwenoud lavaveld. Dit ligt in het hart van Heiðmörk (Heidmork), een afgelegen natuurreservaat. Heidmork is ook waar de waterreservoirs en drinkwaterbronnen van Reykjavik zijn gelegen.

IJsland is zo goed als vrij van vervuiling, vanwege:

  • zijn locatie in de Mid-Atlantische Oceaan.
  • het feit dat het eiland bijna volledig draait op geothermische en hydro-elektrische energie.
  • de afgelegen locatie, ver van industriële vervuiling.

Het heeft een van de schoonste milieus op aarde en wordt alom geprezen voor de zuiverheid van het water. IJslands water heeft een van de laagste gehaltes aan opgeloste deeltjes dankzij het natuurlijke filterproces waarbij gletsjerwater door de poreuze vulkanische bodem sijpelt. Denk aan een standaard carbon waterfilter … Bedenk je nu dat deze filter dan kilometers diep onder de grond doorgaat. Daarom is het water zo zuiver.